Luonnon Syli

Avaa

Mihin suuntaan lähden Luonnon Syliä kehittämään?

Julkaistu 08.05.2018

Luonnon Sylin toiminta ei ole vielä alkanutkaan, mutta mietin jo toiminnan kehittämistä. Alun perin ajattelin aloittaa pienesti ja kehittää toiminnan mahdollisesti kasvaessa tarpeen mukaan. No eihän se oikein onnistunut, kun en osaa tehdä työtä ”puolivaloilla”, vaan haluan palvella asiakkaitani viimesen päälle. Haluan heille ikimuistoisia kokemuksia, joita he kantavat mukanaan pitkään ja mahdollisesti jokin heidän sisällään liikahtaa vaikuttaen valintoihin vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Maaseudun elinvoima ja kehittäminen ovat minulle sydämen asioita. Uskon vahvasti, että luonto ja puhdas ruoka ovat ne tulevaisuuden ”juttu”. Ihmiset haluavat päästä lähemmäs luontoa, mutta eivät välttämättä tiedä miten. Haluan luoda luontoon tottumattomillekin helpon mahdollisuuden päästä turvallisesti kokemaan luontoelämyksiä. Retkiä räätälöidään asiakkaiden toiveiden mukaan. Olen pyytänyt yhteistyöhön useita paikallisia yrityksiä, koska uskon, että yhdessä olemme vahvempia. Voimme tarjota matkailijoille kiinnostavia, monipuolisia paketteja, johon yksin en kykenisi. Palveluiden ja retkien helppous on yhtenä pääajatuksena, joten matkailija ei tarvitse koko lomansa aikana omaa autoa ollenkaan. Palvelut on rakennettu niin, että asiakas voi tulla bussilla keskustaan ja hänellä on kyyditys, ruoat ja palvelut valmiina odottamassa. Vuokraamalla mm. makuupusseja ja retkikeittiötarvikkeita tahdon vähentää asiakkaiden stressiä lomalle lähtiessä. Heidän ei tarvitse omistaa erätarvikkeita tai yöpymisvälineistöä, vaan he voivat saapua Luonnon Syliin kevyesti pakaten.

Olen elänyt lapsuuteni lypsykarjatilalla, joten kotimainen ruoantuotanto on minulle edelleen tärkeä ja läheinen asia. Kärsämäellä on paljon maataloutta ja rohkeita, erilaisia yrittäjiä ruoantuotannon ympärillä. Tahdon osaltani lisätä maatalouden ja maaseudun arvostusta, tekemällä ruoantuotantoa tutuksi yhdessä muiden paikkakunnan yritysten kanssa. Viljatilamme sijaitsee melko lähellä edesmenneen mummoni lapsuudenkotia, joka on edelleen toimiva lypsykarjatila. Mummoni Aune on lapsena paimentanut lehmiä metsänläpi kotitilaltaan tänne meidän nykyiselle tilalle laiduntamaan. Kyseinen polku löytyy metsiköstä edelleen ja tämän polun ympärille olen rakentanut yhden Luonnon Sylin päiväretken. On hienoa patikoida joenvartta pitkin, samaa polkua kuin mummoni lehmineen ja tehdä samalla mielikuvitusmatka menneisyyteen. Tuoreen maidon ostaminen suoraan tilalta ja sen jatkojalostaminen muurikkalättyjen muotoon on myös elämys, joka ei nykyään ole itsestäänselvyys. Alla olevassa kuvassa mummoni Aune kellokaulaisen lehmänsä kanssa. Toisessa kuvassa esikoiseni meidän pihamaalla, viimeisenä kesänä kun navetta oli vielä alkuperäisessä käytössään.

Alun perin ajattelin, etten kasvata itse Luonnon Sylin tarpeisiin erikseen yrttejä, salaatteja, porkkanaa ym. Nyt sain kuitenkin idean, että mitäs jos rakentaisin Koskenmökin viereen pienen kasvulaatikkopuutarhan hyötykasveille asiakkaiden käyttöön. Kasvimaa ja kasvihuone löytyvät tilan pihapiiristä, mutta ne eivät luonnollisesti ole asiakkaiden vapaassa käytössä. Kasvulaatikoista Koskenmökillä voisi käydä nappaamassa tuoreet yrtit ja salaatit ruoanlaittoon viereiselle tulipaikalle. Katsotaanpas mihin tämä idea vie…jää nähtäväksi. Villivihanneksia ja -yrttejä löytyy runsaasti Luonnon Sylin ympäristöstä. Tilaamme ympäröi puhdas villi luonto, joten luonnonantimien käyttö on turvallista ja helppoa.

Tarvisin varmaan pohjattoman rahakassan ja armeijallisen työmiehiä näihin kaikkiin ideoihini? Pyrin kotimaisten matkailijoiden lisäksi saamaan Kärsämäelle myös kansainvälistä väriä. Ensimmäinen askel oli kotisivujen tekeminen heti muillakin kuin suomenkielellä. Englanti ja kiina valikoituivat lisäkieliksi, joilla toivon kansainvälisen matkailun pikkuhiljaa alkavan. Olisin tietenkin tämänkin asian voinut tehdä maltillisemmin ja hitaammin, mutta ei kuulu tyyliini. Täysillä tulta päin!

-Virpi