Luonnon Syli

Avaa

Mihin se kesä vilahti?

Julkaistu 18.08.2018

Mihin se kesä vilahti?

Sitä tässä muutaman hämärän illan olen jo miettinyt. Ihanat pimenevät illat, kynttilät pirtissä ja aurinkokennovalot pitkin pihaa luovat tunnelmaansa. Syksyn tuoksu on ollut vahvasti läsnä. Viljapellot tuoksuvat, ilma on raikas helteisen kesän jälkeen.

Kesä on ollut touhukas. Peltotyöt alkavat olla osaltamme tälle syksyä ohi. Vilja on puitu, kuivattu ja saatu varastoon. Sipulit nostettu ja naattien letitystekniikoita opeteltu netistä. Uusia istutusalueita pihamaalle toteutettu ja valaistuksia suunniteltu. Kuten jo aiemmin mainitsin, pihan uudistaminen helpottui huomattavasti taidokkaan pihasuunnittelijan työn myötä. Paljuterassin päälle on suunnitteilla pergola, jota pitkin kukkivat köynnökset kiipeilevät ja pienet valot pergolan katosta roikkuen tuovat pehmeää valoaan iltoihin. Tarvikkeet hommaa varten alkavat olla jo kasassa, mutta isännän selkä alkoi mystisesti oireilla välittömästi ensimmäisen työnaloitus kumarruksen myötä. Noh, kerrankin vähän höllää tahtiaan. Isäntä otti nimittäin päivätöistään kesälomaa, jotta voi keskittyä kunnolla peltotöihin. Töistä lomaa töihin, sehän rentouttaa tunnetusti. Puinnit saatiin tehtyä ennätystahdissa hyvien kelien ja isännän työloman vuoksi. Vanha isäntä näytti mallia ja ikivanha isäntä oli myös pitkiä päiviä työntouhussa mukana. Myönnän, että piti kääntää katse pois sillalta, kun ikivanha isäntä sitä kohti peräkärry perässä traktorilla körryytteli, mustat savut traktorin piipusta tupruten. Hyvin meni, sekä traktori, että kuski ovat tapahtuman jälkeen kunnossa. Peräkärry pellonlaidassa uutta viljakuormaa odottamassa.

Heinäkuun alussa ikivanhalla isännällä oli viralliset 90-vuotisjuhlat. Niitä juhlittiin lähisukulaisten kesken kahvitellen. Mitä kaikkea hän onkaan ehtinyt elämänsä aikana nähdä ja kokea? Maailma on muuttunut radikaalisti tuona aikana. Silti tuo vanha mies seuraa lapsenlapsenlapsiensa temmellystä pihamaalla pilke silmäkulmassa. Meidän kohta 1-vuotias ja pappa ovat toistensa parhaita kavereita. Molempien kasvoille nousee leveä hymy aina kohdatessa. Maataloudessa elämän luonnollinen kiertokulku näkyy monessa asiassa, kasveissa, eläimissä ja ihmisissä. Jokaisella on oma elinkaarensa ja tarkoituksensa tässä maailmassa.

Mietteliäs ja kiitollinen kirjoittaja, Virpi