Luonnon Syli sijaitsee viljatilalla, joka on ollut toiminnassa jo monen sukupolven ajan. Jokainen sukupolvi on jättänyt pihapiiriin oman kädenjälkensä. Muuttaessamme kotitilalleni pihan merkitys ei aluksi ollut niin suuri, kuin nyt muutamaa vuotta myöhemmin Luonnon Sylin myötä. Pihan täytyy olla toimiva niin asiakkaiden kuin tilan asukkaiden näkökulmasta. Olen aina tykännyt pihatöistä ja puutarhan suunnittelemisesta. Aiemmin omakotitalossa pienen pihan ympäröimänä asuneena tiesin, että toimivan pihan suunnittelu ei todellakaan ole mikään helppo homma. Kaupunkipihallani olin muutellut kukkapenkkien ja istutusten paikkaa liki joka vuosi, kun en ollut osannut ottaa kaikkia tarvittavia seikkoja huomioon. Tällä kertaa päätin, että ennenkuin siirrän yhtään kukkapenkkiä tai kaadan yhtään pensasta, pyydän ammattilaisen hätiin. Onnekseni Kärsämäellä oli ammattitaitoinen pihasuunnittelija, Teija Surakka @salainenpuutarhani. Hän kyseli pihan toivotuista toiminnoista, lempiväreistä ja siitä mitä haluaisin vanhasta pihasta säästää. Säästettävien asioiden listaaminen oli yllättävän haastavaa, ei niinkään estetiikan vuoksi vaan historian vuoksi. Jokaisella puulla, pensaalla ja kukalla oli taustallaan jokin tarina. Tilan vanhaisäntä ei helpottanut mietintää lausahtelemalla: ”Nämä marjapensaat Aune-mummu toi pyöräntarakalla kotiin.” ,”Nämä koivut oli tässä jo lapsuudessani, kun Heikki-pappa ei halunnut niitä ojan varresta kaataa. Sittemmin oja laitettiin umpeen ja piha laajeni, mutta puut jäi.”, ”Tuon ruusun olen saanut kummitädiltäni.”.
Muuttaessamme tilalle oli pihapiiri perinteinen maatilan pihapiiri. Sepelipolku talolta navetalle, eri puolilla pihaa olevia rehottavia kukkapenkkejä, puita ja pensaita. Valaistusta ei käytännössä juurikaan ollut. Yksi lamppu navetan ulko-oven päällä, yksi valo autotallin oven yläpuolella ja ulkovalot asuinrakennuksen ulko-oven molemmin puolin. Kaipasin selkeämpää pihaa, joka antaa niin näkösuojaa asiakkaille näyttämättä näkösuojalta kuin esteettisiä pitkäikäisiä ratkaisuja istutuksissa ja pihan uusissa toiminnoissa. Kaipasin valaistusta, jotta pihalla olisi miellyttävämpää ja turvallisempaa liikkua myös pimeän aikaan.
Pihan muutostyöt alkoivat navetan edestä 2017. Päätin, että toteutan pihasuunnitelmaa pala kerrallaan jaksamisen ja taloudellisen tilanteen suomin rajoituksin. Ensimmäisenä hankimme paljun, muttei ollut tarkempaa ajatusta paikasta, joten kesän 2016 palju majaili navetan edessä kuormalavojen päällä. Samaisena kesänä teetin Teija Surakalla @salainenpuutarhani pihasuunnitelman.
Keväällä 2017 alkoi navetan etupihan muutostyöt. Teimme pihasuunnitelman mukaiset pohjat ja rakensimme paljuterassin. Navetanedustan uudet istutusalueet ja valot löysivät paikkansa. Myös pihatien toisella puolella olevan istustusalueen valotolpalle vedettiin sähköt ja tolppaan jätettiin varaus pihasuunnitelman jatkon mukaisille sähköille. Sähköjen vedot toteutti Timon sähköpalvelu.
Paljuterassin valmistuttua alkoi vieressä raivaustyöt uusien istutusalueiden alta. Navetan kulmalla ollut kanojen häkki purettiin pois silmistä ja tehtiin navetan taakse. Paljuterassin ja talon väliin tehtiin muutamia uusia istutusalueita. Näkösuojaksi asuinrakennukselle ja tielle päin tuli heinäseiväsaitaa istutuksineen.
Pihassa oli vanhan kaivon paikka, jossa keskellä oli suuri betonirengas ja kaivonkansi. Kaivoa ei ole tukittu, mutta sen päälle tehtiin painavat asetelmat, jottei kukaan sitä vahingossa aukaise ja tipu reikään. Ympärille istutettiin erilaisia liljoja, kissankäpälää ja kangasajuruohoa.
Navetan edusta oli siis alueista ensimmäinen työnalla. Seuraavaksi sai kyytiä lipputangon ympäristö sekä pihatienvarsi talon lähellä. Lipputangon ympärille ja pihatien mutkaan paljuterassia vastapäätä tehtiin kokonaan uudet istutusalueet ja pihatien mutkaan asuinrakennuksen viereen istutettiin aroniakaari.
Pihan muutostyöt oli helppo toteuttaa toimivan pihasuunnitelman avulla. Kuin tulevaisuuden karttaa olisi lukenut, ilman, että tarvitsee itse kauheasti päätä vaivata. Toki fyysistä työtä pihan muutos on vaatinut paljonkin. Onneksi tilan vanhaisäntä ei osaa olla tekemättä mitään ja on (pääasiassa) mielellään auttamassa toteuttamaan tätä unelmaa.
Blogin seuraavassa osassa kerron lasten leikkialueen toteutuksesta sekä Villa Venkulan saapumisesta tontille.
Terveisin, Luonnon Sylin emäntä Virpi